*** ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ *** ΕΛΛΑΔΑ: Ληστές 15 και 13 χρόνων συνελήφθησαν στη Λαμία | Φωτιά στον Βύρωνα: Ένας νεκρός από πυρκαγιά σε διαμέρισμα | Διάσημοι καλλιτέχνες σε carpool Karaoke για το "ΕΛΙΖΑ" | Στη Μόρια ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με κυβερνητικό κλιμάκιο | ΚΟΣΜΟΣ: Πυροβολισμοί σε πολυσύχναστη γειτονιά της Νέας Ορλεάνης - 11 τραυματίες. |

Ανακοίνωση Τύπου

Η μεγάλη υποχώρηση του Χρυσού – Είναι αυτό το τέλος της μεγάλης ανόδου;

του Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy της Saxo Bank

Η Saxo Bank παρουσιάζει μία επισκόπηση των ζητημάτων γύρω από τον Χρυσό, ως επενδυτικό προϊόν, καθώς και τις εκτιμήσεις της για την πορεία της τιμής του το επόμενο διάστημα.


Τρέχοντα Ζητήματα
 Το ράλι ανόδου που κατέγραφε o χρυσός για πολλά χρόνια, διεκόπη απότομα, καθώς οι παράγοντες που στήριζαν την τιμή, όπως η οικονομική αβεβαιότητα, η ποσοτική χαλάρωση και οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, οι οποίες εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκαν, υποχώρησαν. Αντίθετα, παρατηρήθηκε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ανά τον κόσμο, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Ιαπωνία, είναι αρνητικός. Παράλληλα παρατηρήθηκε σημαντική στροφή των θεσμικών επενδυτών από τα πολύτιμα μέταλλα προς τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το ζήτημα του «ασφαλούς καταφυγίου» υποχώρησε, τουλάχιστον προς το παρόν. Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι η ανάκαμψη της ζήτησης για το δολάριο των ΗΠΑ, ειδικά σε σχέση με το γιέν Ιαπωνίας, με το δολάριο σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Ζήτηση για τη Φυσική Μορφή του Χρυσού
 Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), η ζήτηση για κοσμήματα αυξήθηκε κατά 12% στο Α’ Τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο του 2012, λόγω αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις ράβδων και νομισμάτων, κατά 22% στην Κίνα και κατά 52% στην Ινδία, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες συνέχισαν να ενισχύουν τα αποθέματά τους για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Χρυσού, εξαιρουμένου του χρυσού που διακρατούν τα Διαπραγματεύσιμα Προϊόντα (ETPs), η συνολική ζήτηση για το Α’ Τρίμηνο ξεπέρασε τους 1.100 τόνους.

Επενδυτική Ζήτηση για το Χρυσό
 Σε αντίθεση με τη ζήτηση για τη φυσική μορφή, παρατηρήσαμε την επενδυτική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο μέσω των Διαπραγματεύσιμων Προϊόντων (ETPs) να μειώνεται. H συνολική διακρατούμενη ποσότητα σε αυτά τα προϊόντα μειώθηκε κατά περισσότερο από 400 τόνους, ενώ οι αντίστοιχες ποσότητες των hedge funds και των διαχειριστών κεφαλαίων σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης, μειώθηκε κατά 195 τόνους, από την αρχή του έτους.

Προοπτικές του Χρυσού
 Στο άμεσο μέλλον, η αντιπαράθεση ανάμεσα στις θέσεις πώλησης των θεσμικών επενδυτών (μέσω Διαπραγματεύσιμων Προϊόντων και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης) και στους αγοραστές του χρυσού στη φυσική του μορφή, θα συνεχιστεί. Ο χρυσός και το ασήμι παρουσίασαν σημάδια κόπωσης τον Μάιο, μετά τη μεγάλη πτώση του Απριλίου, όμως και τα δύο μέταλλα κατάφεραν να ανακάμψουν, καταδεικνύοντας την υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται κατά το Β’ Τρίμηνο. Ο χρυσός θα μπορούσε δυνητικά να έχει κάνει διπλό χαμηλό στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι βρήκε στήριξη κάτω από τα 20 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας χάσει συνολικά το ένα τέταρτο της τιμής του από την αρχή του έτους. Παρόλα αυτά, μέχρι να υπάρξει κάποια μεταβολή στις τρέχουσες επενδυτικές προτιμήσεις, οι θεσμικοί επενδυτές θα παρακολουθούν και θα επανέλθουν στην αγορά του χρυσού μόνο εάν η τιμή ανέβει πάνω από τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά. Μέχρι τότε, αναμένεται νευρικότητα στην αγορά του χρυσού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνολικά, η πρόσφατη αύξηση στη ζήτηση για ράβδους και νομίσματα υποδεικνύει μια ευνοϊκή επενδυτική διάθεση για το χρυσό, παρά τα εμπόδια που μπορεί να υπάρξουν από το μεταβαλλόμενο μακρο-οικονομικό περιβάλλον.

Εκτιμήσεις για την Τιμή του Χρυσού
 Θεωρούμε ότι ο χρυσός θα κυμανθεί από 1.300 έως 1.575 δολάρια ανά ουγγιά στα επόμενα τρίμηνα. Το ασήμι θα μπορούσε να ξεπεράσει σε επιδόσεις το χρυσό, με τους επενδυτές στα Διαπραγματεύσιμα Προϊόντα (ETPs) να παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πτώσης. H στάση τους αυτή δικαιολογείται, ως ένα βαθμό, λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης σε ασήμι από τον κλάδο της βιομηχανίας. Η αναλογία ανάμεσα στο χρυσό και το ασήμι παραμένει σταθερή στο 60 – 62, και μια πτώση της τιμής κάτω από το 60 μπορεί να πυροδοτήσει νέα ζήτηση για το ασήμι.

 

 


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
 Η Saxo Bank A/S δεν φέρει καμία ευθύνη για ζημία που μπορεί προκληθεί από επένδυση βάσει οποιασδήποτε σύστασης, πρόβλεψης ή άλλων πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν. Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης δεν πρέπει να θεωρούνται ρητή ή σιωπηρή υπόσχεση, εγγύηση ή υπαινιγμός από μέρους της Saxo Bank ότι οι πελάτες θα ωφεληθούν από τις στρατηγικές που περιγράφονται στο παρόν ή ότι οι απώλειες που συνδέονται με αυτήν μπορούν ή θα περιοριστούν. Οι συναλλαγές που γίνονται σύμφωνα με τις συστάσεις μιας ανάλυσης, συγκεκριμένα οι μοχλευμένες επενδύσεις, όπως οι συναλλαγές συναλλάγματος και οι επενδύσεις σε παράγωγα, μπορεί να έχουν πολύ κερδοσκοπικό χαρακτήρα και να καταλήξουν σε ζημία όπως και σε κέρδος, ειδικά στην περίπτωση που οι συνθήκες που αναφέρονται στην ανάλυση δεν υλοποιήθηκαν όπως αναμενόταν.

Η Saxo Bank
Η Saxo Bank είναι μια διεθνής τράπεζα επενδύσεων, η οποία ειδικεύεται σε συναλλαγές και επενδύσεις στα διεθνή χρηματιστήρια μέσω του διαδικτύου. Ως επίσημα αδειοδοτημένη και πλήρως ελεγχόμενη ευρωπαϊκή τράπεζα, η Saxo Bank παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές και θεσμικούς πελάτες να διαπραγματεύονται Συνάλλαγμα, Συμβόλαια Επί της Διαφοράς (CFDs), Μετοχές, Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ), Δικαιώματα Προαίρεσης και άλλα παράγωγα χρηματιστηριακά προϊόντα, μέσα από τις τρεις εξειδικευμένες και πλήρως ενοποιημένες πλατφόρμες συναλλαγών της, τη SaxoWebTrader, τη SaxoTrader και την εφαρμογή SaxoMobileTrader, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Η Saxo Bank προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής διαχείρισης κεφαλαίου και χαρτοφυλακίου μέσω της Saxo Bank Asset Management που εξυπηρετεί πελάτες με μεγάλη περιουσία και θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες και συμβουλές σε ιδιώτες πελάτες μέσω της Saxo Privatbank. Η έδρα του Ομίλου της Saxo Bank βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, ενώ διατηρεί γραφεία σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Αυστραλία.Κύρια κατηγορία: Πρόσφατα θέματα
Υποκατηγορία: Τράπεζες

grafeio-typou.gr © 2012-2013