*** ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ *** Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής λόγω... ζέστης Φωτιά στο Λαγονήσι: Συνελήφθη 76χρονος για εμπρησμό | Λευκάδα: Αμετανόητος ιερόσυλος άρπαζε τάματα από ναούς | ΚΟΣΜΟΣ: Τουρκία: Εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επιδεικτικός αγρός προτείνει καλλιεργητικές πρακτικές αειφορικής παραγωγής υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους σκληρού σίτου

 

Το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO έχει ως ένα από τους στόχους του την διάδοση των προτεινόμενων καλλιεργητικών πρακτικών στους αγρότες προς όφελος τόσο των ιδίων με μείωση του κόστους παραγωγής όσο και της ποιότητας των παραγόμενων ζυμαρικών. Γι’ αυτό αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα πιλοτικό αγρό όπου θα δοκιμαστούν όλες οι προτεινόμενες τεχνολογίες σε ένα χωράφι που θα μπορούν να επισκέπτονται οι αγρότες στη διάρκεια του έτους και να δουν μόνοι τους την εφαρμογή αυτών των πρακτικών.

 

Τον Πιλοτικό Αγρό του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO, που βρίσκεται στο Περίβλεπτο, στο Νομό Μαγνησίας, σε μία έκταση που καλύπτει 80 στρέμματα, επισκέφτηκαν αγρότες και γεωτεχνικοί από την Μαγνησία, την Πτολεμαΐδα, την Λάρισα, την Καρδίτσα, την Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Δράμα και την Θήβα καθώς και καθηγητές και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές από τους  επικεφαλής του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO.

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στον Πιλοτικό Αγρό και υπό την καθοδήγηση του Ομότιμου Καθηγητή και Υπεύθυνου του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO κύριο Θεοφάνη Γέμτο και του Γεωπόνου Επικεφαλής Τμήματος Αγορών Πρώτων Υλών κύριο Κώστα Θεοχαρίδη οι επισκέπτες παρατήρησαν τα διαφορετικά κομμάτια και την κάθε πρακτική καλλιέργειας που εφαρμόστηκε. Παράλληλα όλοι οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα πρώτα αποτελέσματα της σποράς, αλλά και να απευθύνουν στην ομάδα ενδιαφέρουσες και χρήσιμες ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη του Προγράμματος του Ελληνικού Σίτου MISKO. 

 

Το χωράφι, που βρίσκεται ο πιλοτικός αγρός, είναι χωρισμένο σε 5 τμήματα, το ένα τμήμα καλλιεργήθηκε με συμβατικό τρόπο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα με διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές όπως αμειψισπορά, ακαλλιέργεια, σύστημα μεταβλητής λίπανσης και χρήση γεωργίας ακριβείας της διαφοροποιημένης λίπανσης, ενώ σε όλα τα τμήματα εφαρμόστηκε στάγδην άρδευση. Παράλληλα το πρόγραμμα για να ενισχύσει τους αγρότες τούς πρότεινε να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό granoduro.net. Αυτό βοηθά τους αγρότες στην λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και έχει διατεθεί σε ενδιαφερόμενους αγρότες μέσω των συνεργατών της MISKO που συγκεντρώνουν τα σιτάρια από τους παραγωγούς.

 

Ο Πιλοτικός Αγρός του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO θα συγκομιστεί και θα γίνει ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών του σπόρου προκειμένου να προκύψουν και τα αποτελέσματα της δράσης αυτής. 

 Κύρια κατηγορία: Πρόσφατα θέματα
Υποκατηγορία: Τρόφιμα - Ποτά

grafeio-typou.gr © 2012-2013