*** ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ *** ΕΛΛΑΔΑ: Ληστές 15 και 13 χρόνων συνελήφθησαν στη Λαμία | Φωτιά στον Βύρωνα: Ένας νεκρός από πυρκαγιά σε διαμέρισμα | Διάσημοι καλλιτέχνες σε carpool Karaoke για το "ΕΛΙΖΑ" | Στη Μόρια ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με κυβερνητικό κλιμάκιο | ΚΟΣΜΟΣ: Πυροβολισμοί σε πολυσύχναστη γειτονιά της Νέας Ορλεάνης - 11 τραυματίες. |

Μόνο ένας στους 10 (9%) αποταμιεύει για τις μελλοντικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας στο σπίτι.

 

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 5,5 έτη μεταξύ του 2000 και του 2016 και διαμορφώθηκε στα 74,2 χρόνια για τις γυναίκες και στα 69,8 έτη για τους άνδρες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το 1960.

 

Η έλλειψη αποταμίευσης σχετίζεται με την άγνοια για το πόσα χρήματα απαιτούνται την περίοδο της συνταξιοδότησής τους, καθώς και με το γεγονός ότι οι ερωτώμενοι φαίνονται να ιεραρχούν την άμεση οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με τον προγραμματισμό τους για τα χρόνια της τρίτης ηλικίας .  

 

Τα δύο πέμπτα των ατόμων παραγωγικής ηλικίας (43%) βασίζονται για να ζήσουν στα χρήματα που κερδίζουν καθημερινά, ενώ 42% αποταμιεύει προκειμένου να επιτύχει βραχυπρόθεσμους στόχους. Ένας στους τρείς επίσης παραδέχεται ότι προτιμά να ξοδεύει για να διασκεδάζει τώρα, παρά να αποταμιεύει για το μέλλον, αποκαλύπτει η έρευνα της HSBC.

 

Η μη- αποταμίευση μπορεί να συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται τη μεγαλύτερη ηλικία ως ηλικία συνταξιοδότησης, με έξι στους δέκα ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας να εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται σε κάποιο βαθμό και με το 42% να ελπίζει ότι θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση. 

 

Μόνο οι μισοί άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας γνωρίζουν το κόστος μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Λιγότεροι ακόμα γνωρίζουν πόσα θα έπρεπε να πληρώσουν για άλλες επιλογές, όπως η κατ’ οίκον φροντίδα (42%) ή η υποβοηθούμενη διαμονή στο σπίτι (39%). Αν και τα επίπεδα γνώσης γύρω από αυτά τα θέματα αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν ή βγαίνουν στη σύνταξη, οι μισοί ερωτώμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω γνωρίζουν το κόστος ενός φροντιστή στο σπίτι (53%), της κατ’ οίκον βοήθειας (47%) ή της νοσηλευτικής περίθαλψης (49%).

 

Η σύνταξη των δύο σταδίων

 

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «σύνταξη των δύο σταδίων» γίνεται ολοένα και συχνότερη καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. 

 

Η αρχική περίοδος της συνταξιοδότησης, στην οποία οι άνθρωποι έχουν σχετικά καλή υγεία, διαρκεί συνήθως περίπου μια δεκαετία ή περισσότερο και  ακολουθείται από μια συντομότερη, λιγότερο ενεργή, περίοδο δραστηριοποίησης. 

 

Η έρευνα της HSBC διαπιστώνει ότι αυτό οδηγεί σε μια γενικά θετική αντίληψη για τη συνταξιοδότηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα περισσότερα άτομα παραγωγικής ηλικίας ελπίζουν ότι όταν συνταξιοδοτηθούν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία αφού δεν θα έχουν πλήρες ωράριο εργασίας (72%), ότι θα αποκτήσουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα (75%) και ότι θα βελτιώσουν την υγεία τους/τη φόρμα τους (59%). Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισοί (49%) των συνταξιούχων δεν κατατάσσουν τον εαυτό τους στους ηλικιωμένους. 

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδος, τόνισε: «Η αντίληψη των ανθρώπων για τη φάση της σύνταξης έχει αλλάξει καθώς πλέον στην ηλικία των 60 και των 70 ετών οι συνταξιούχοι είναι ακόμα συνήθως υγιείς και δραστήριοι. Έχουν ενδιαφέροντα, ξεκινούν νέες δραστηριότητες, μερικοί, όπως φαίνεται από την έρευνα, επιθυμούν ακόμα και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το άλλο βασικό εύρημα της έρευνάς μας, ότι δηλαδή οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν σχεδιάζουν εγκαίρως για τη σύνταξή τους. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τους συνταξιούχους στην Ελλάδα, καθώς οι νεότερες γενιές στηρίζονται πάνω τους οικονομικά. Ο σωστός προγραμματισμός μέσα από σύγχρονα και εξατομικευμένα επενδυτικά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα είναι αναγκαίος για να μπορέσουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους για μια δημιουργική τρίτη ηλικία στηρίζοντας ταυτόχρονα την οικογένειά τους». 

 

Οι βασικές συμβουλές για μια καλύτερη σύνταξη: 

 

Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τη σύνταξη: 

 

Είναι εύκολο να αναβάλει κανείς το σχεδιασμό για τη συνταξιοδότηση, οπότε είναι σημαντικό να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας. Σκεφτείτε τη σύνταξη ως μια ευκαιρία να κάνετε όσα σας ενδιαφέρουν και για νέες περιπέτειες. Διασφαλίσετε ότι θα εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία αυτή στο έπακρο σχεδιάζοντας από νωρίς. 

 

Οραματιστείτε την σύνταξη που επιθυμείτε:

 

Σκεφτείτε τι σύνταξη θέλετε. Θέλετε να ταξιδέψετε; Να μετακομίσετε; Να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι; Ή ακόμα και να ξεκινήσετε μια επιχείρηση; Το να έχετε μια γενική ιδέα για το πώς θέλετε να είναι η ζωή σας όταν θα συνταξιοδοτηθείτε θα σας επιτρέψει να οργανωθείτε αποτελεσματικότερα. 

 

 Ρωτήστε τους ειδικούς:

 

Κανείς δεν περιμένει να είστε ειδικός στην αποταμίευση και τις επενδύσεις, για αυτό χρησιμοποιήστε δωρεάν online συμβουλές ή αναζητήστε επαγγελματικές οικονομικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καταρτίσετε τα πλάνα σας και να υπολογίσετε το κόστος της συνταξιοδότησης σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στη σωστή προσέγγιση. Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις - να έχετε ξεκαθαρίσει τις πριν λάβετε αποφάσεις.

 

 Από τη διαχείριση στο σχεδιασμό:

 

Η διαχείριση των οικονομικών σας δεν επαρκεί – πρέπει να σχεδιάσετε που θα αποταμιεύσετε και πόσα χρήματα. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα διαδικτυακά (π.χ. εργαλεία υπολογισμού αποταμιεύσεων και εφαρμογές προϋπολογισμού) προκειμένου να εντοπίσετε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να περιορίσετε το κόστος και να διαθέσετε τα διαθέσιμα χρήματα για το μέλλον.

 

Ξεκινήστε έναν ειλικρινή διάλογο: 

 

Εάν αναμένετε υποστήριξη από την οικογένεια ή τα παιδιά σας κατά τη συνταξιοδότησή σας, ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί τους νωρίς. Μια προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με το είδος της βοήθειας που ενδέχεται να χρειαστείτε και πότε, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις προσδοκίες και να διασφαλίσετε ότι η αποχώρησή σας από την εργασία θα είναι ομαλή.

 

 

 Κύρια κατηγορία: Πρόσφατα θέματα
Υποκατηγορία: Ασφαλιστικές Εταιρίες

grafeio-typou.gr © 2012-2013