*** ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ *** ΕΛΛΑΔΑ: Ληστές 15 και 13 χρόνων συνελήφθησαν στη Λαμία | Φωτιά στον Βύρωνα: Ένας νεκρός από πυρκαγιά σε διαμέρισμα | Διάσημοι καλλιτέχνες σε carpool Karaoke για το "ΕΛΙΖΑ" | Στη Μόρια ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με κυβερνητικό κλιμάκιο | ΚΟΣΜΟΣ: Πυροβολισμοί σε πολυσύχναστη γειτονιά της Νέας Ορλεάνης - 11 τραυματίες. |

Δελτίο Τύπου

Κυρίες και κύριοι,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα μέλη, τους συνεργάτες και φίλους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.


Θα αναφέρω επιγραμματικά τις βασικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείο Οικονομικών:
1. Δημοσιονομική προσαρμογή
• Μεταξύ 2009 και 2012, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 9,3% του ΑΕΠ - η μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ από μια οικονομία του ΟΟΣΑ.
• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μεταξύ 2009 και 2012, η Ελλάδα μείωσε το διαρθρωτικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού της, κατά 13,8% του ΑΕΠ και προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα επιτύχει διαρθρωτικό πλεόνασμα ύψους 2,0% του ΑΕΠ-το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27».
• Η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις ως προς το δημοσιονομικό της στόχο το 2012, για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος, μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,3% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα αυτό θα μηδενιστεί το 2013.
• Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2013, θα έχει ολοκληρωθεί πάνω από τα δύο τρίτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, που απαιτείται για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, μέχρι το 2020. Δηλαδή, από πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10% το 2009, πρέπει να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2016. Τώρα βρισκόμαστε περίπου στο μηδέν και ίσως να έχουμε ένα μικρό πλεόνασμα για φέτος.
2. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
• Σε συνέχεια των αλλαγών στην αγορά εργασίας, σε επίπεδο μοναδιαίου κόστους εργασίας, έχουμε αποκαταστήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά μας από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη.
• Σήμερα, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, με πτώση των τιμών, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Οι τιμές αρχίζουν και πέφτουν. Όχι ακόμη στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Η Ελλάδα σε αυτό έχει υστέρηση, γεγονός που οφείλεται στις στρεβλώσεις των αγορών.
• Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αντανακλάται στην ταχεία μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, από -14,9% του ΑΕΠ το 2008 σε -3,4% το 2012, ενώ φέτος προβλέπουμε να έχουμε μηδενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο. Η ελληνική οικονομία, πλέον, δεν δημιουργεί νέο εξωτερικό χρέος.
3. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ενδεικτικά)
• Δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου (μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, ανώτατα όρια δαπανών, μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών). Αυτόματες περικοπές δαπανών όταν οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.
• Φορολογικές μεταρρυθμίσεις: Μόλις εγκρίθηκε από τη Βουλή ο νέος απλοποιημένος Κώδικας Φόρου Εισοδήματος. Ειδικότερα για τις επενδύσεις, οι προτεινόμενες διατάξεις του Κώδικα θα συμπληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το μέρος που θα αφορά τη χορήγηση πρότυπων φορολογικών κινήτρων, όπως οι φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων.
Θα δημιουργηθεί έτσι ένα ενιαίο και διαφανές πλαίσιο για όλους τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν επακριβώς υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να έχουν κίνητρα για φορολογικές εκπτώσεις.
Άλλες επιμέρους μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν είναι η:
Ø Αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τον πολύ απλούστερο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
Ø Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Ø Νέο πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης όλων των εφοριών. Με το νέο Taxis, ο φορολογούμενος θα μπορεί πλέον να εξυπηρετείται από οποιαδήποτε ΔΟΥ της χώρας και ταυτόχρονα θα μπορεί να πραγματοποιεί τις περισσότερες συναλλαγές του μέσω internet και τις πληρωμές μέσω τραπεζών.
Ø Επίσης, θεσπίσαμε πλήρη φορολογικό έλεγχο στις επιχειρήσεις με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Ανάθεση δικαιωμάτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.
• Μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση: δημιουργία θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσιών Εσόδων, με ευρείες εξουσίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Υποχρεωτική εναλλαγή των επικεφαλής των τοπικών εφοριών. Συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. με κατάργηση 154 από αυτές και την ταυτόχρονη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων Ελέγχου και Δικαστικού σε μόλις εξήντα μια (61) από αυτές, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών.
• Κλειστά επαγγέλματα: κατάργηση των περιορισμών στο 72% των κλειστών επαγγελμάτων.
• Αποκρατικοποιήσεις: το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Στόχος του η προσέλκυση ροής διεθνών κεφαλαίων που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η δημόσια περιουσία που αποκρατικοποιείται διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ακίνητα, μετοχές δημοσίων οργανισμών και υποδομές. Ήδη, έχει εκδηλωθεί έντονο διεθνές ενδιαφέρον και σταδιακά θα αυξάνει, καθώς ξεκινούν νέα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.
Σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα.
Οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε με επιτυχία η διαδικτυακή πλατφόρμα δημοπράτησης δημόσιων ακινήτων e-auction με την πώληση δύο ακινήτων με συνολικό τίμημα €1,5 εκ. Η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί, ώστε να αξιοποιηθεί μέσα από την πλατφόρμα ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα οποία σήμερα στην πλειοψηφία τους είναι παντελώς εγκαταλειμμένα και φυσικά, αναξιοποίητα.
Συνολικά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, τα τελευταία χρόνια, ο ΟΟΣΑ κατατάσσει σταθερά την Ελλάδα ως την πιο δεκτική από τις χώρες-μέλη της, όσον αφορά την υιοθέτηση των συστάσεων που κάνει υπέρ της ανάπτυξης.
4. Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί
• Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξελίσσεται εντός στόχων.
• Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μακροχρόνια έχει ενισχυθεί.
• Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει διατηρηθεί.
• Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρου έχει επιταχυνθεί σημαντικά. Ως Υπουργείο είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων με τα ληξιπρόθεσμα.
Παρόλο που το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τα ανωτέρω επιτεύγματα έχουν πραγματοποιηθεί με ένα εξαιρετικά υψηλό κοινωνικο-οικονομικό κόστος:
• Το 2013 θα είναι το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, που σωρευτικά από το 2008 θα ανέλθει σε μείωση του πραγματικού προϊόντος κοντά στο 27%.
• Η ανεργία έχει ανέλθει στο 27%, και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αρνητικά στους νέους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια, το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι θετικό για πρώτη φορά από το 2008.
Ως εκ τούτου, η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας είναι υψίστης σημασίας, τόσο για οικονομικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους.Κύρια κατηγορία: Υπουργεία - ΔΕΚΟ - Φορείς - Οικονομία
Υποκατηγορία: Υπουργείο Εξωτερικών

grafeio-typou.gr © 2012-2013