*** ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ *** Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής λόγω... ζέστης Φωτιά στο Λαγονήσι: Συνελήφθη 76χρονος για εμπρησμό | Λευκάδα: Αμετανόητος ιερόσυλος άρπαζε τάματα από ναούς | ΚΟΣΜΟΣ: Τουρκία: Εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Το 2019 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τον Πειραιά.

 

Και αυτό επειδή το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, θα αποκτήσει τραμ και μετρό, έχοντας ήδη ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και προαστιακό. Σε εκδήλωση που έγινε στον Πειραιά, παρουσία του Χρήστου Σπίρτζη, υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Λυδίας Κονιόρδου, υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δρ. Στέλλας Χρυσουλάκη, διευθύντριας της εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Α. Μυλόπουλος, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες στο τραμ και ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών μέσα στο καλοκαίρι.

 

Όσον αφορά το έργο του τραμ, έως σήμερα έχει απορροφηθεί ποσό 33.350.000,00 € από το συνολικό τίμημα του έργου, οι σήραγγες έχουν πλήρως ολοκληρωθεί, καθώς το ποσοστό ολοκλήρωσης του τροχιοδρόμου είναι στο 98%, ενώ απομένουν μόνο τα τελευταία 50 μέτρα περίπου πριν την τερματική στάση στην Ακτή Ποσειδώνος.

 

Αυτό που απομένει είναι η κατασκευή του υποσταθμού, που είναι ένα έργο πολιτικού μηχανικού που δεν πρόκειται να προκαλέσει όχληση και θα ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου, ο εξοπλισμός με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του σταθμού και η δοκιμαστική λειτουργία του τροχιοδρόμου, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εμπορική λειτουργία του τραμ θα ξεκινήσει αρχές του 2019.

 

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται η επέκταση του υφιστάμενου τροχιοδρόμου (τραμ) από τη σημερινή ΣΤΑΣΗ «ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ» έως τον υφιστάμενο τερματικό σταθμό Σ.Ε.Φ. (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) μήκους απλής διαδρομής 5.350 περίπου μέτρων, η ανακατασκευή της υπάρχουσας στάσης Σ.Ε.Φ., η κατασκευή 11 νέων ενδιαμέσων στάσεων και κατασκευή τερματικής στάσης στην Ακτή Ποσειδώνος, κατασκευή νέου κτιρίου Υ/Σ (Υποσταθμού) Έλξης, κατασκευές αναδιαμόρφωσης του αστικού τοπίου στο διάδρομο διέλευσης του τροχιοδρόμου, κατασκευή παιδικού κήπου και κτηρίου στη περιοχή της Ριζαρείου στο Παλαιό Φάληρο, αναβάθμιση πεζοδρομίων και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές διευθετήσεις, εργασίες που αφορούν στα σιδηροδρομικά συστήματα παροχής ισχύος έλξης, ηλεκτροδότησης, σηματοδότησης, ελέγχου και επικοινωνιών, καθώς και εγκατάσταση εξοπλισμού συλλογής κομίστρου, μετατοπίσεις και διευθετήσεις δικτύων ΟΚΩ. 

 

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο έργο του μετρό του Πειραιά, δηλαδή την επέκταση της Γραμμής 3 (Χαϊδάρι – Πειραιάς), η παράδοση σε λειτουργία των 3 πρώτων σταθμών της Γραμμής «Αγία Βαρβάρα», « Κορυδαλλός» και «Νίκαια» σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2019, ενώ η παράδοση του συνόλου των έργων έως τον Ιούνιο του 2021, που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα η Γραμμή 3, που θα συνδέει το αεροδρόμιο με το Σύνταγμα και τον Πειραιά, θα φτάνει μέχρι την Νίκαια.

 

Ειδικότερα, για την πρόοδο των έργων μετρό στον Πειραιά έχουμε ποσοστό διάνοιξης σηράγγων 100%, ποσοστό έργων πολιτικού μηχανικού 85% και ποσοστό προόδου συνολικών εργασιών 65%. Το σύνολο των δυο έργων, τραμ και μετρό, με την ολοκλήρωση τους θα περιλαμβάνει μικρά μουσεία, όπου θα αναδεικνύονται τα ευρήματα από τις ανασκαφές.

 

Ο Σταθμός «Δημοτικό Θέατρο» θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά αρχαιολογική έκθεση με μουσειολογικές και μουσειογραφικές αρχές. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στον Πειραιά σε μήκος. Το σύνολο της αρχαιολογικής ανασκαφής ήταν 14 στρέμματα (6,5 το τραμ και 7,5 το μετρό).

 Κύρια κατηγορία: Υπουργεία - ΔΕΚΟ - Φορείς - Οικονομία
Υποκατηγορία: Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.)

grafeio-typou.gr © 2012-2013