*** ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ *** ΕΛΛΑΔΑ: Κίνητρα για την αγορά «καθαρών» αυτοκινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση | Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε ιδιωτική κλινική στα Κάτω Πατήσια | Φυτεία κάνναβης με 1.415 δενδρύλλια εντοπίστηκε στην Τρίπολη | Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο μετάλλια στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής της Αθήνας | ΚΟΣΜΟΣ: Σεισμός στην Αλβανία: Δεκάδες τραυματίες, ζημιές και πανικός.

Δελτίο Τύπου

Μία σημαντική επενδυτική κίνηση ανακοίνωσαν χθες τα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας Pharmathen, υποδεικνύοντας τη "συνταγή" εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η πολυεθνική εταιρία Pharmathen, με έδρα την Ελλάδα, κάνει κίνηση «ματ» και επιστρέφει στο χώρο τον οποίο γεννήθηκε, το φαρμακείο. Επιδεικνύοντας μοναδική εξωστρέφεια, δίνει το σύνθημα για ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας.Η Pharmathen ανήκει στις 50 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες (ICAP). Παρά την κρίση, ακολουθεί απαρέγκλιτα το αναπτυξιακό της πλάνο, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 110 εκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο 2010 - 2015. Με 3 υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα και 2 σημαντικές μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, έχει επεκταθεί σε 5 ηπείρους, εξάγοντας φαρμακευτικά προϊόντα σε περισσότερες από 85 χώρες και συνεργάζεται με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκόσμια.

Οι νέες επενδυτικές κινήσεις της Pharmathen ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και του επιστημονικού κόσμου.
 
Την εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα χαιρέτησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος Ν. Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των επενδύσεων στην έρευνα και τη χρήση τους ως μοχλό ανάπτυξης στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

Αναφερόμενος στην πορεία και την εξωστρέφεια της Pharmathen, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης παίρνει δύναμη από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πετυχαίνουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον: "Τέτοιες προσπάθειες δεν μετράνε μόνον ως δείκτες και μεγέθη, αλλά και ως  παράδειγμα για άλλες επιχειρήσεις. Η ελληνική επιχειρηματικότητα αποτελεί - εδώ και αιώνες - την ατμομηχανή της χώρας".
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το 2012 καταγράφηκε ένα ρεκόρ στις εξαγωγές: "Στόχος για το 2013, είναι περισσότερες επενδύσεις και εξαγωγές. Το κράτος προσπαθεί κι αυτό να γίνει πιο ανταγωνιστικό και με το ηλεκτρονικό τελωνείο μειώνει κατά 20% το κόστος και κατά 50% τον χρόνο που απαιτείται για τις εξαγωγές".

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο κ. Μ. Σαλμάς, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο οποίος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, απουσίαζε στο εξωτερικό. Ο κ. Σαλμάς τόνισε την ηγετική θέση της Pharmathen μεταξύ των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αναφορικά με την ποιότητα, το κύκλο εργασιών και τα επενδυόμενα κεφάλαια, γεγονός που οδηγεί τη Pharmathen στη κορυφή της ελληνικής καινοτομίας, μεγιστοποιώντας ουσιαστικά τη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο κος Κ. Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ, εξήρε τον αναπτυξιακό ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και της εξωστρέφειας της χώρας. Προϋπόθεση γι΄ αυτό - είπε - είναι να διασφαλιστούν από την πολιτεία οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την προσπάθεια να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν αρκεί.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες σταθερού και προβλέψιμου θεσμικού πλαισίου, με απλούς, διαφανείς και ρεαλιστικούς όρους, ειδικά στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων. Να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια και να ενθαρρυνθούν νέες επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη. Να δοθεί, επίσης, πρόσβαση στις επιχειρήσεις σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης.
Η περίπτωση της Pharmathen, τόνισε ο κ. Μίχαλος, δείχνει ότι αξίζει να παρέχουμε σε αυτόν τον σημαντικό κλάδο τις κατάλληλες συνθήκες να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει. Το όφελος θα είναι μεγάλο για όλους.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο επίτιμος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Σωτήρης Ρηγάκης, αντικαθιστώντας το πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη που λόγω υποχρεώσεων απουσίαζε στο εξωτερικό, ο οποίος ανέδειξε τη συμβολή των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στο λειτούργημα του Έλληνα γιατρού, λέγοντας ότι πραγματώνεται, σε μόνιμη βάση, στα πεδία της επιστήμης, της έρευνας και της ενημέρωσης. Ο χώρος του φαρμάκου - σημείωσε - είναι συνοδοιπόρος και συνεργάτης του Έλληνα γιατρού στην επαγγελματική του καθημερινότητα.
Ο κ. Ρηγάκης χαρακτήρισε άκρως θετική την ενέργεια της Pharmathen να προχωρήσει σε ανάπτυξη νέων γενοσήμων προϊόντων, εν μέσω κρίσης: "Ο ΙΣΑ στηρίζει τα ποιοτικά, ασφαλή και επώνυμα γενόσημα, ιδιαίτερα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν καταξιωθεί στην καθημερινή ιατρική πράξη". Εξέφρασε, όμως, την αντίθεσή του σε μέτρα που ανοίγουν την κερκόπορτα να κατακλυστεί η ελληνική αγορά με γενόσημα αμφίβολης ποιότητας, από χώρες του τρίτου κόσμου.

Την ανάγκη να αποφευχθούν τα "εξωτικά" γενόσημα, τα οποία θα έρθουν στη χώρα μας με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του κλάδου στη διακηρυγμένη θέση της Pharmathen ότι επενδύει στην εμπιστοσύνη των εταίρων: "Αυτό δείχνει τι σημαίνει επιχειρηματική λογική σήμερα", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι η Pharmathen επέλεξε τον δύσκολο, αλλά παραγωγικό δρόμο, για έρευνα - επενδύσεις - εξωστρέφεια: "Σας αξίζει ένα μεγάλο 'μπράβο'", είπε ο κ. Αμπατζόγλου.


Στρατηγικός σχεδιασμός

 "Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια από την ίδρυσή της, η Pharmathen έχει γίνει μία μεγάλη εταιρεία, πάνω απ' όλα ελληνική εταιρεία, με μεγέθη, δυναμική και όραμα", ανέφερε ο Πρόεδρος της Pharmathen κ. Βασίλειος Κάτσος.
Έχοντας παρουσιάσει σημαντικότατη εξωστρέφεια, η Pharmathen, παρουσίασε κύκλο εργασιών 162 εκ ευρώ για το 2012, του οποίου πάνω από το 75 % προέρχεται από εξαγωγές σε 85 χώρες διεθνώς, αποτελώντας το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Μέσα στην κρίση, η εταιρεία έχει επενδύσει 55 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δημιουργώντας την ίδια περίοδο περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας στην χώρα μας, φτάνοντας σήμερα τους 850 εργαζομένους.

“Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Pharmathen δίνει έμφαση στο τρίπτυχο: Επενδύσεις - Έρευνα – Εξωστρέφεια. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μέσα από αυτή την επιτυχημένη δραστηριοποίησή μας συνεισφέρουμε στην χώρα, συμβάλλοντας στην πορεία προς την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας".

Οι στόχοι της εταιρείας επικεντρώνονται στην ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, την ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, την διαρκή επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η νέα στρατηγική επιλογή της εταιρείας να διευρύνει το αντικείμενο εργασιών της εισάγοντας νέα παραφαρμακευτικά προϊόντα. « Την προσεχή διετία, θα επενδυθούν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σε εγκαταστάσεις υποδομών και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας» προανήγγειλε ο κος Κάτσος.

 "Οι μηχανές μας – αλληγορικά και πραγματικά -  είναι τα γρανάζια την ελληνικής οικονομίας, είναι το μέλλον που θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας", είπε ο κ. Κάτσος, για να τονίσει: "Η έρευνα μας είναι η ηλιαχτίδα για να κρατήσουμε τα άξια μυαλά στη χώρα μας και να μην αναζητήσουν τη τύχη τους σε άλλες χώρες".

Νέα δραστηριότητα

Στην επέκταση του αντικειμένου εργασιών της εταιρείας, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος της Pharmathen κ. Νέλλη Κάτσου.  Η επένδυση αυτή αφορά την εκπροσώπηση των διεθνών brands Nuxe, Bioderma, Gum στην Ελλάδα, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.
«Με καταναλωτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αξίας και αναγνωρισιμότητας, με παρουσία παγκόσμια και σημαντική οικονομική δυναμική, πιστεύουμε πως εκτός από μία ακόμη προσεκτικά επιλεγμένη επιχειρηματική μας δραστηριοποίηση, δίνουμε μία εναλλακτική στην επίλυση ενός προβλήματος που λέγεται “αειφορία φαρμακείου”. Ευχαριστούμε τους Οίκους του εξωτερικού που εμπιστεύτηκαν αυτά τα τόσο αναγνωρισμένα brands, σε εμάς.»

Η κ. Κάτσου υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές επιλογές όλων των προηγούμενων ετών, έχουν θωρακίσει τον όμιλο: "Μας επιτρέπουν, ακόμη και μέσα στην καρδιά της ύφεσης, να είμαστε παρόντες στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, να διακρίνουμε και να αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες που υπάρχουν και να τολμάμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Η σκέψη μας βρίσκεται πάντα στο αύριο, στο μέλλον", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αντιπρόεδρος της Pharmathen επεσήμανε ότι σύμμαχος της εταιρείας ήταν, είναι και θα είναι η ιατρική κοινότητα και πως τώρα η συμμαχία αποκτά ένα νέο ενεργό μέλος: "Έχοντας πάντα ως γνώμονα το ήθος και τη συνέπεια, το αμοιβαία επωφελές επιχειρείν και τη δημιουργία μακροχρόνιων συνεργασιών εμπιστοσύνης, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ακόμα θαρραλέο βήμα και να δείξουμε εξωστρέφεια σε αυτό το ρευστό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ενισχύει τις επενδύσεις. Αυτή τη φορά, η Pharmathen επενδύει στον χώρο που γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια. Στο φαρμακείο".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κ. Olivier Ricard, International Operations Director tης Nuxe, ο οποίος ανέφερε ότι η συνεργασία με την Pharmathen μπορεί να προσδώσει αξία στην αγορά και στο φαρμακείο.

Ο κος Jean - Yves Desmottes, General Manager των Laboratoire Bioderma χαιρέτησε την εκδήλωση μέσω link video και αναφέρθηκε στην επιλογή της Bioderma στην Ελλάδα και τη συνεργασία με τη Pharmathen “Η επιλογή της Pharmathen ήταν πολύ εύκολη για εμάς. Γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες για καινοτομία, την ίδια συνέπεια στην δραστηριοποίησή μας και παρουσιάζουμε σημαντική οικονομική ανάπτυξη.”

Pharmathen
Πληροφοριακό Υλικό

Μεγέθη & Διακρίσεις

Αποτέλεσμα της εξωστρεφούς πολιτικής και της έμφασης που δίνει η εταιρεία στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτομίας είναι η ραγδαία αύξηση των μεγεθών κατά την τελευταία οκταετία, ξεκινώντας με κύκλο εργασιών της τάξης των 12,1 εκατομμυρίων ευρώ το 2003 και φτάνοντας στα 162 εκατομμύρια το 2012.
Οι εξαγωγές της σημείωσαν αλματώδη αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία. Η Pharmathen σήμερα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1% των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιώντας πάνω από 75% του κύκλου εργασιών της στο εξωτερικό, παρέχοντας καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, τεχνογνωσία και υπηρεσίες, σε περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς.
Τα σημαντικά οικονομικά της μεγέθη, την κατατάσσουν ανάμεσα στις 150 μεγαλύτερες βιομηχανίες και τις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία συχνά γίνεται αποδέκτης σημαντικών διακρίσεων και βραβείων (Κούρος 2010, EBEA 2011, ICAP True Leaders 2012, Diamonds 2011, European Business Awards 2011 & 2012, Best Work Places 2011 & 2012).
Με συνέπεια στην υλοποίηση του δυναμικού αναπτυξιακού της πλάνου, η Pharmathen εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2010 τη νέα της παραγωγική μονάδα στις Σάπες Ροδόπης. Μια επένδυση της τάξης των 41 εκατομμυρίων ευρώ, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ανάπτυξη και διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Ομίλου, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 160 νέες θέσεις εργασίας στην ευαίσθητη και ακριτική περιοχή της Θράκης.

Η Pharmathen έχει πλέον αναδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης γενοσήμων στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «The 2011 EU Industrial R&D Investment Scoreboard», η Pharmathen κατατάσσεται στην 42η θέση ανάμεσα σε 4.500 ερευνητικές φαρμακοβιομηχανίες από όλη την Ευρώπη, και στην 429η θέση επί του συνόλου των 1000 κορυφαίων εταιρειών στο R&D ανεξαρτήτως κλάδου.

Παράλληλα, κατέχει  60 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών τεχνολογιών, τα οποία έχουν κατατεθεί με παγκόσμια εμβέλεια και έχουν εγκριθεί από ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους Οργανισμούς (EPO, USPTO). Επιπλέον, πρόσφατα η εταιρεία έκανε και την δυναμική της είσοδο στον τομέα των πρωτοτύπων φαρμάκων και καινοτόμων τεχνολογιών.


Πλάνο

Το αναπτυξιακό πλάνο της Pharmathen για την περίοδο 2010 - 2015, παραμένει ανεπηρέαστο από την οικονομική συγκυρία και περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα νέων προϊόντων και υποδομές.
Ο Όμιλος έχει κατανείμει τις επενδύσεις αυτές με έμφαση την έρευνα αλλά και στην καθετοποίησή του. Βασικός άξονας της στρατηγικής της εταιρείας είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας της στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής, με το λανσάρισμα νέων προϊόντων και η παράλληλη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές όπως της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.
Η Pharmathen έχει διαμορφώσει πολιτική ανθρώπινου δυναμικού, η οποία διακατέχεται από αρχές, όπως το ομαδικό πνεύμα, η αξιοκρατία, η επένδυση στην διαρκή ανάπτυξη και εξέλιξη των στελεχών όλων των βαθμίδων, και η επιβράβευση των εργαζομένων.
Μέσα από τη διαρκή ανάπτυξη της και ακόμα και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχει δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας ήδη τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ συνολικά η εταιρεία απασχολεί συνολικά σήμερα πάνω από 850 εργαζόμενους.Κύρια κατηγορία: Πρόσφατα θέματα
Υποκατηγορία: Φαρμακευτικές Εταιρίες - Ιδιωτικά Νοσοκομεία και Κλινικές

grafeio-typou.gr © 2012-2013