*** ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ *** ΕΛΛΑΔΑ: Πέθανε ο ιστορικός και φιλόλογος Σαράντος Καργάκος | Χανιά: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων | Νεκρός άντρας σε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Νίκαια | Kαταδίωξη στην Άρτα - «Έπιασαν» 27χρονο με 53 κιλά χασίς.

Υπογραφή προσυμφώνου με την Airbus για την αγορά έως 42 νέων αεροσκαφών οικογένειας Α320neo, αξίας 5 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου.

 

Η AEGEAN ανακoίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, προχωρά στην υπογραφή προσυμφώνου (Memorandum of Understanding) με την εταιρεία Airbus για την απόκτηση έως 42 συνολικά αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo.

 

Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια σε τιμές καταλόγου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για επέκταση σε νέους προορισμούς και αγορές. Παράλληλα, ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, μέσω ουσιαστικών ωφελειών που συμβάλλουν στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους.

 

Το προσύμφωνο αφορά στην παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας A320neo, (Α320neo & A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για 12 επιπλέον αεροσκάφη. Η παραγγελία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

 

Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 – 2 ώρες επιπλέον πτήσης). Τα αεροσκάφη παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο κατασκευαστών κινητήρων, είτε της Pratt & Whitney (PW1100G-JM), είτε της CFM International (LEAP-1A). Η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τους δύο κατασκευαστές κινητήρων και αναμένεται να καταλήξει σε τελική επιλογή έως τον Ιούλιο του 2018.

 

H ολοκλήρωση και υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2018, θα επιτρέψει στην AEGEAN να συνεχίσει την επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της, αυξάνοντας σημαντικά αλλά και ανανεώνοντας παράλληλα τον υπάρχοντα στόλο.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ο στόλος της AEGEAN αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, που αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2020-2025.

 

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την AEGEAN καθώς μέσω της επένδυσης επιβεβαιώνεται η δέσμευση της διοίκησης για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών της.

 

«Είναι η τρίτη φορά που επενδύουμε σε νέα αεροπλάνα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ότι πιο ποιοτικό τεχνολογικά υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπογράψαμε ένα προσύμφωνο για την απόκτηση 42  Airbus A320, προχωρώντας στη  μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει» τόνισε και πρόσθεσε πως βάσει του αρχικού πλάνου που έχει καταρτιστεί προβλέπεται η ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, από το 2020 έως το 2025, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα παραλαμβάνονται περίπου 10-12 αεροπλάνα.

 

Ο κ. Βασιλάκης υπογράμμισε πως η εν λόγω επένδυση εξασφαλίζει την επόμενη μέρα, καθώς με την απόκτηση των νέων αεροσκαφών θα μειωθεί σημαντικά το λειτουργικό κόστος, δεδομένου ότι η εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμων θα είναι έως 15%, ενώ παράλληλα θα επιτραπεί στην εταιρεία να αφήνει καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να πετάει σε πιο μακρινούς προορισμούς, προσφέροντας στους πελάτες της νέες υπηρεσίες.

 

«Στην ουσία προστίθενται στα δρομολόγιά μας μια με δυο ώρες πτήσεις. Όσο για τους καινούριους προορισμούς θα είναι απομακρυσμένα σημεία της Ρωσίας, προορισμοί προς Πακιστάν , αλλά και στην περιοχή της Αφρικής».

 

Πρόσθεσε πως παρά την κρίση και τις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού, η AEGEAN επιβεβαιώνει ότι η επιλογή της παραμένει η airbus, με την οποία εγκαινιάζει τον δεύτερο κύκλο συνεργασίας. «Έχουμε και την εμπειρία και τη γνώση και πιστεύουμε στο ρητό η ισχύς εν τη ενώσει . Παράλληλα, παραμένουμε προσηλωμένοι στην πελατοκεντρική μας κατεύθυνση και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους ανθρώπους μας. Σε μια ομογενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών, τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι, όχι τα σίδερα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς αναφορικά με τα εργαλεία χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιήσει η διοίκηση της AEGEAN για την υλοποίηση της επένδυσης, ο κ. Βασιλάκης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως δεν θα χρειαστούν τραπεζικά δάνεια. «Δεν νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε εξωτερικούς φορείς για να προχωρήσουμε σε υλοποίηση. Υπάρχουν ήδη χρηματοδότες, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι οργανισμοί του χώρου, με μεγάλη εμπειρία» κατέληξε.

 

Ο κ. Eric Schulz, Chief Commercial Officer της Airbus, δήλωσε σχετικά:

 

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η AEGEAN, ένας πελάτης που χρησιμοποιεί αποκλειστικά jet αεροσκάφη Airbus, επέλεξε την κορυφαία σε πωλήσεις οικογένεια αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων και προστίθεται στη μεγάλη ομάδα των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το νέο τύπο. Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η AEGEAN.»

 

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας επεσήμανε:

 

«Συνεργαστήκαμε για 12 μήνες συστηματικά με τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της Aegean για να διαμορφώσουμε και να αξιολογήσουμε τις προτάσεις των δύο υποψηφίων κατασκευαστών, πριν καταλήξουμε στην τελική επιλογή της Airbus. Στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε τους όρους υποστήριξης για τα αεροσκάφη, αλλά και να ορίσουμε μια νέα αφετηρία για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Η τεχνολογία των αεροσκαφών είναι εξαιρετική. Την έχουν όμως πολλές εταιρείες και γίνεται ουσιαστικό πλεονέκτημα, χάρη στους ανθρώπους μας που με το ήθος τους και τη συνεργασία τους θα φέρουν τη διαφοροποίηση, το κάτι παραπάνω, που θα μας επιτρέψει και πάλι να ξεχωρίσουμε».

 Κύρια κατηγορία: Ταξίδια - Αναψυχή
Υποκατηγορία: Aegean Airlines

grafeio-typou.gr © 2012-2013