*** ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ *** ΕΛΛΑΔΑ: Πρωταπριλιά με ήλιο και άνοδο της θερμοκρασίας | Νέο τζακ ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ.

Ρέθυμνο: Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης

Του Μάριου Ροζάκου (m_rozakos AT yahoo.com)

Περπατώντας στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, έχεις την εντύπωση ότι καθώς περνάς από τα εντυπωσιακά αρχοντικά του 16ου αιώνα θα ανοίξει η πόρτα και θα αντικρίσεις κάποιον Ενετό αριστοκράτη. Αν, όμως, προχωρήσεις λίγα μέτρα παρακάτω, θα διακρίνεις την κορυφή ενός από τους μιναρέδες που σώζονται μέχρι σήμερα και θα νομίσεις πως σε λίγο θα ξεπροβάλει στο μπαλκόνι ο μουεζίνης. Τελικά, βρίσκεσαι στη Δύση ή στην Ανατολή; Η απάντηση είναι απλή: βρίσκεσαι στο Ρέθυμνο!

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης στέκεται αγέρωχη εδώ και αιώνες στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης και «στο μεσοστράτι από Χάνδακα σε Μεγαλόκαστρο», όπως γράφει ο Ρεθύμνιος λογοτέχνης Παντελής Πρεβελάκης στο «Χρονικό μιας πολιτείας». Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου μοιάζει με ζωντανό μουσείο, αφού βενετικά κτίσματα και υπολείμματα της Τουρκοκρατίας στέκονται δίπλα-δίπλα, με φόντο το φρούριο της Φορτέτζας, στο οποίο όλοι οι εκάστοτε κατακτητές έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους. Η αγαστή συνύπαρξη της πόλης με τη θάλασσα αποτελούσε, άλλωστε, πάντα πόλο έλξης επίδοξων κυρίαρχων. Ευτυχώς, σήμερα λειτουργεί ως πόλος έλξης τουριστών μόνο.

Η τουριστική ανάπτυξη της πόλης είναι επίτευγμα των τριών τελευταίων δεκαετιών, κυρίως. Σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, γοητευτικά μικρά ξενοδοχεία (boutique hotels) που στεγάζονται σε παλιά αρχοντικά και άπειρα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήλθαν να καλύψουν κάθε είδους ανάγκες και κάθε μεγέθους βαλάντια. Παράλληλα, οι ποικίλες γαστρονομικές επιλογές και η έντονη νυχτερινή ζωή μπορούν να προσφέρουν μια νότα ξεγνοιασιάς σε όσους την επιζητούν. Στην καινούργια πόλη, ο επισκέπτης θα βρει ό,τι χρειάζεται για μια ευχάριστη διαμονή, ενώ με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι και η παλιά πόλη είναι εξίσου ζωντανή και φιλόξενη.

 

Τα κυριότερα μνημεία του Ρεθύμνου

Όποιος φθάνει για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο, μένει εντυπωσιασμένος από το πλήθος των μικρότερων και μεγαλύτερων μνημείων που σώζονται ως τις μέρες μας.

Καταρχάς, διατηρούνται σε καλή κατάσταση πολλά αριστουργηματικά ενετικά θυρώματα σε κατοικίες της παλιάς πόλης, κιόσκια (ένα είδος σκεπαστού ξύλινου μπαλκονιού) και τουρκικές επιγραφές από βρύσες. Μια απογευματινή βόλτα στα στενάκια του παλιού Ρεθύμνου για να τα δείτε όλα από κοντά είναι επιβεβλημένη. Ταυτόχρονα, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε τη ζεστασιά της αλλοτινής γειτονιάς, που ποτέ δεν χάθηκε. Θα δείτε τις ηλικιωμένες Ρεθυμνιώτισσες να κεντάνε στον δρόμο έξω από το σπίτι τους, καθώς συζητούν με τις γειτόνισσές τους, και τα παιδιά να τρέχουν με τα ποδήλατά τους από σοκάκι σε σοκάκι.

Τα περισσότερα βενετσιάνικα θυρώματα θα τα συναντήσετε στην οδό Νικηφόρου Φωκά (γνωστή και ως «Μακρύ Στενό») και στους κάθετους σε αυτή δρόμους. Η οδός Νικηφόρου Φωκά ξεκινά από την είσοδο της παλιάς πόλης και φθάνει έως την εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων –ναό που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας και ήταν αφιερωμένος στην Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή του τάγματος των Δομινικανών μοναχών.

Συνεχίζοντας στην οδό Νικηφόρου Φωκά, φθάνει κανείς απέναντι από το καλντερίμι που οδηγεί στο φρούριο της Φορτέτζας. Χτισμένο μεταξύ 1573 και 1580 με στόχο να προστατεύσει την πόλη από τις συχνές πειρατικές επιδρομές, αρχικά, και, αργότερα, από τις επιθέσεις των Τούρκων, το φρούριο δεν μπόρεσε τελικά να σώσει την πόλη. Το 1646 το Ρέθυμνο έπεσε στα χέρια των Τούρκων και οι τέσσερις αιώνες οικονομικής και πνευματικής άνθησης που είχαν προηγηθεί δεν είχαν συνέχεια. Ο ναός του Αγίου Νικολάου, που ξεχώριζε μέσα στο φρούριο και χρησίμευε ως έδρα του καθολικού επισκόπου, μετατράπηκε σε τζαμί αφιερωμένο στον Ιμπραήμ Χαν και απέκτησε έναν τεράστιο θόλο, με διάμετρο βάσης 11 μέτρα! Δίπλα του χτίστηκε, βέβαια, και ένας μιναρές, η βάση του οποίου σώζεται έως σήμερα. Τα τελευταία χρόνια προχωρούν στη Φορτέτζα με γοργούς ρυθμούς εργασίες αναστήλωσης, ώστε να επανέλθουν στην αρχική μορφή τους τα διοικητικά κτίρια που είχαν χτίσει οι Ενετοί μέσα στο φρούριο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δημιουργήθηκε και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, το οποίο αναδεικνύεται κάθε καλοκαίρι σε κοιτίδα πολιτισμού, αφού σε αυτό φιλοξενούνται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Η περίοδος της Τουρκοκρατίας έχει αφήσει τα σημάδια της σε πολλές ακόμα γωνιές της πόλης του Ρεθύμνου. Πρώτα απ’ όλα, δεσπόζουν οι δύο μιναρέδες που παραμένουν σήμερα όρθιοι –ένας στη συνοικία Μασταμπάς και ένας στη Μεγάλη Πόρτα. Το τζαμί του Μασταμπά είναι προσβάσιμο στο κοινό, καθώς φιλοξενεί παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, σε αντίθεση με το τζαμί της Μεγάλης Πόρτας (αφιερωμένο στη Βαλιδέ Σουλτάνα), το οποίο χρησιμοποιείται ως αποθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο ψηλότερος μιναρές της πόλης ήταν, όμως, αυτός στο Νερατζέ Τζαμί, στην πλατεία του Πλάτανου (επισήμως, πλατεία Τίτου Πετυχάκη), ο οποίος παρουσίασε σοβαρά στατικά προβλήματα πριν από λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα να αποσυναρμολογηθεί η κορυφή του και να παραμένει πλαισιωμένος από σκαλωσιές ώσπου να βρεθούν τα κονδύλια για την αναστήλωσή του. Σε καλή κατάσταση (αλλά δίχως μιναρέ) διατηρείται το τζαμί Καρά Μουσά Πασά, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Ουγκώ.

Από τα πλέον πολυφωτογραφημένα μνημεία του Ρεθύμνου είναι η Μεγάλη Πόρτα (ή Πύλη Guora, από το όνομα του Βενετού διοικητή της περιοχής). Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα υπολείμματα του τείχους που οχύρωνε το Ρέθυμνο. Σήμερα λειτουργεί ως σημείου εισόδου προς την παλιά πόλη και τη χωρίζει από την καινούργια.

Δύο ακόμη μνημεία από τα χρόνια της Βενετοκρατίας τα οποία αξίζει να δει κανείς είναι η Λότζια του Ρεθύμνου και η κρήνη Ριμόντι. Η Λότζια (κάτι σαν λέσχη για τους Βενετούς αριστοκράτες και αξιωματούχους) μετατράπηκε σε χώρο έκθεσης μουσειακών αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων πριν από λίγα χρόνια, αλλά πλέον παραμένει δυστυχώς κλειστή εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη του Ηρακλείου, αλλά οπωσδήποτε όχι αρχιτεκτονικά αδιάφορη.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην πλατεία του Πλάτανου, βρίσκεται και η κρήνη Ριμόντι. Χτισμένη γύρω στο 1626 από τον Βενετό διοικητή της περιοχής, Ριμόντι (στον οποίο χρωστά το όνομά της), η κρήνη έχει τρεις γούρνες, στις οποίες καταλήγει νερό από τρεις λεοντοκεφαλές. Μπορεί το νερό που τρέχει σήμερα από τα «λιονταράκια» να είναι λίγο, αλλά η κρήνη δεν έχει χάσει με το πέρασμα του χρόνου την κομψότητά της ούτε στο ελάχιστο.

Πέρα από τα βενετικά και τα τουρκικά μνημεία, το Ρέθυμνο έχει την τύχη να διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια. Το πιο γνωστό και επιβλητικό είναι το κτίριο των μέσων του 19ου αιώνα που στεγάζει την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Από το 1898 έως το 1906 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του ύπατου αρμοστή της νήσου Κρήτης, Πρίγκιπα Γεωργίου.

Άλλο ένα ενδιαφέρον νεοκλασικό είναι το Μητροπολιτικό Μέγαρο, που βρίσκεται δίπλα στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Χάρη στην ανακατασκευή του το 1971, το μέγαρο αυτό βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και στέκεται επάξια ανάμεσα στο όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, που χρονολογείται από το 1863, και στην εκκλησία της Παναγίας. Ο μητροπολιτικός ναός θεμελιώθηκε το 1844. Η σημερινή εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο και ανοικοδομήθηκε το 1956, με πρότυπο την Παναγία της Τήνου. Δίπλα της στέκεται για να μετρά τον χρόνο με το ρολόι του αλλά και για να τον προκαλεί, δείχνοντας πόσο ανθεκτικό μπορεί να αποδειχθεί ένα κτίσμα, το ηλικίας 103 ετών καμπαναριό της μητρόπολης. Λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, στους πρόποδες της Φορτέτζας, όπου μπορεί κανείς και σήμερα να ανάψει ένα κερί.

 

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε έξω από την πόλη…

Το Ρέθυμνο βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και 60 από τα Χανιά, γι’ αυτό προσφέρεται για σύντομες αποδράσεις προς γειτονικούς προορισμούς και των δύο νομών. Επιπλέον, ο νομός Ρεθύμνου προσφέρεται και αυτός για όμορφες εκδρομές. Αν, λοιπόν, βρεθείτε στο Ρέθυμνο, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε ακόμη:

• Τη μονή Αρκαδίου

Το Αρκάδι αποτελεί σύμβολο της κρητικής αντίστασης στον τουρκικό ζυγό. Κατά την Επανάσταση του 1866, πολλοί αγωνιστές βρήκαν καταφύγιο στη μονή, αλλά οι Τούρκοι άρχισαν να τους πολιορκούν σθεναρά. Έτσι, όταν κατάλαβαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να εισβάλουν στο μοναστήρι, οι αγωνιστές αποφάσισαν να δώσουν ηρωικό τέλος στη ζωή τους, τινάζοντας στον αέρα την πυριτιδαποθήκη του Αρκαδίου στην οποία είχαν κλειστεί. Η πράξη τους αυτή έμεινε στην ιστορία ως παράδειγμα ηρωισμού και όπλισε με δύναμη τους δοκιμαζόμενους Κρητικούς της εποχής εκείνης.

• Τη μονή Πρέβελη και την παραλία της

Πρόκειται για το δεύτερο ιστορικό μοναστήρι του νομού Ρεθύμνου. Οι μοναχοί του βοήθησαν σημαντικά τους ντόπιους πολεμιστές στη διάρκεια της Αντίστασης κατά των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τους Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς συμμάχους τους. Το μοναστήρι έχει ιστορία πολλών αιώνων και ο επιβλητικός ναός του Τιμίου Προδρόμου έχει ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η παραλία του Πρέβελη. Το νερό είναι πάντα δροσερό, χάρη στον ποταμό που εκβάλλει στη θάλασσα, και το τοπίο θυμίζει εξωτικές χώρες. Ένα μικρό φοινικόδασος –το οποίο ευτυχώς αναγεννήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2010– δίνει χρώμα στην περιοχή, η οποία συνδυάζει έτσι αρμονικά το γαλάζιο της θάλασσας, το πράσινο της βλάστησης και το καφετί-γκρίζο χρώμα των βουνών που την περιβάλλουν. Μόνο αρνητικό η κουραστική διαδρομή που πρέπει να διανύσει κανείς με τα πόδια, για να φθάσει στην παραλία.

• Το Σπήλι και την Αγία Δύναμη

Στη θέα του γάργαρου νερού που τρέχει από περισσότερες από είκοσι λεοντοκεφαλές στην κεντρική πλατεία του χωριού Σπήλι, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο, σίγουρα θα μαγευτείτε. Φροντίστε να γεμίσετε τα παγούρια σας με το κρυστάλλινο νερό που ρέει ασταμάτητα. Αν θέλετε να δείτε μια φυσική πηγή όπου το νερό τρέχει επίσης άφθονο, επισκεφθείτε και την Αγία Δύναμη, κοντά στο χωριό Αργυρούπολη. Η Αργυρούπολη παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γιατί βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Λάππας –πόλης σημαντικότερης από τη Ρίθυμνα στην αρχαιότητα!

• Το χωριό Μαρουλάς, με τους ενετικούς πύργους του, και το χωριό Μύλοι, του οποίου τα πρώτα σπίτια είχαν χτιστεί σε μια χαράδρα όπου υπήρχε νερό, και –μολονότι εγκαταλελειμμένα– διατηρούνται ακόμα, δίνοντας μια εικόνα του παραδοσιακού κρητικού χωριού του 19ου αιώνα.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 Πώς θα φτάσετε στο Ρέθυμνο

- Με αεροπλάνο μέχρι τα Χανιά ή το Ηράκλειο και από εκεί με λεωφορείο, ταξί ή ενοικιαζόμενο όχημα ως το Ρέθυμνο.
- Με φεριμπότ από τον Πειραιά κατευθείαν στο Ρέθυμνο. Το πλοίο Elli T. της Cretan Ferries συνέδεσε ξανά τα δύο λιμάνια από το περασμένο καλοκαίρι.
- Με φεριμπότ από τον Πειραιά στα Χανιά ή στο Ηράκλειο και από εκεί οδικώς ως το Ρέθυμνο. Η κοινοπραξία Minoan Lines-Superfast Ferries και η ΑΝΕΚ προσφέρουν καθημερινά δρομολόγια.

 

 Διαμονή

Το Ρέθυμνο διαθέτει ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας για κάθε τσέπη. Εκτός από την πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να μείνει και σε κάποιο από τα κοντινά χωριά και τουριστικά θέρετρα, όπως το Ατσιπόπουλο, ο Πλατανές, το Μπαλί, η Αγία Γαλήνη και ο Πλακιάς.

Αν θέλετε να μείνετε μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου, μερικές από τις καλύτερες λύσεις είναι τα ξενοδοχεία: Αχίλλειον Παλάς, Theartemis Palace, Porto Rethymno, Κύμα, Ιδαίον, Fortezza. Καλόγουστα boutique hotels με άρωμα άλλης εποχής, καθώς στεγάζονται σε ανακαινισμένα αρχοντικά, είναι τα: Palazzo Rimondi, Casa Moazzo, Casa dei Delfini, Civitas Rethymnae, Palazzo Vecchio, Casa Vitae, Palazzino di Corina κ.ά.

Στον Αδελιανό και τον Πηγιανό κάμπο (λίγο έξω από την πόλη), θα βρείτε ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πλέον οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, όπως οι Creta Palace, El Greco και Club Marine Palace. Στην ίδια περιοχή υπάρχει πλήθος μικρότερων ξενοδοχείων, καθώς και πάμπολλα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δωμάτια προς ενοικίαση θα βρείτε, βέβαια, και μέσα στην πόλη (κυρίως στην παλιά).

 

 Φαγητό και διασκέδαση

Εστιατόρια υπάρχουν πολλά, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στις γύρω περιοχές (ακόμη και στα χωριά), και κατά μέσο όρο η αναλογία ποιότητας-τιμής κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα.

Πολύ καλούς κρητικούς μεζέδες, και όχι μόνο, θα βρείτε στις ταβέρνες κάτω από τη Φορτέτζα, λίγο πιο πέρα από το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου. Δεκάδες εστιατόρια για κάθε γούστο υπάρχουν επίσης κατά μήκος της παραλίας, ενώ στα στενάκια της παλιάς πόλης κρύβονται μικροί γευστικοί θησαυροί. Στέκι συνάντησης της νεολαίας αποτελούν τα «ρακάδικα» πλάι στο Νερατζέ τζαμί, αλλά και ταβέρνες στην παρακείμενη πλατεία του Πλάτανου. Για ψάρι, μονόδρομο αποτελεί το Ενετικό Λιμάνι, το οποίο προσφέρεται και για ποτό. Στην περιοχή του Κουμπέ, στην έξοδο της πόλης προς Χανιά, θα συναντήσετε μερικές ακόμη ποιοτικές επιλογές για φαγητό και νυχτερινή διασκέδαση με θέα το φωτισμένο τη νύχτα φρούριο της Φορτέτζας.

 

 Παραλίες για μπάνιο

Φυσικά, πρώτα απ’ όλα υπάρχει η παραλία της πόλης του Ρεθύμνου. Για 12 ολόκληρα χιλιόμετρα η θάλασσα αγκαλιάζει την πόλη και η αμμουδιά της αποτελεί την πιο ξεκούραστη λύση, αφού είναι κοντά στο κέντρο και είναι οργανωμένη.

Αν έχετε μεταφορικό μέσο, τότε πρέπει να σημειώσετε επιπλέον τον όρμο του Αγίου Παύλου, την Τριόπετρα, τις Λίγκρες, τα Σχοινάρια, τον Κόρακα (δίπλα στο Ροδάκινο) και –βέβαια– την παραλία του Πρέβελη. Οι λάτρεις του σέρφινγκ μπορούν να δοκιμάσουν τον Πλακιά, όπου συνήθως φυσά δυνατός άνεμος, ενώ όσοι δεν έχουν αντίρρηση να αλλάξουν νομό αξίζει να επισκεφθούν το Φραγκοκάστελο, το Ελαφονήσι, τον Μπάλο.

 

 Εκδηλώσεις και χώροι πολιτισμού

«Οι Χανιώτες για τ’ άρματα, οι Ηρακλειώτες για το ποτήρι και οι Ρεθεμνιώτες για τα γράμματα», λέει ένα παλιό κρητικό γνωμικό. Το Ρέθυμνο εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά πράγματα της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας και ζωντανό πνευματικό κύτταρο.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, διοργανώνονται τακτικά διάφορες εκθέσεις σε γκαλερί και σε αναπαλαιωμένα μνημεία (λ.χ. στη Φορτέτζα). Στην παλιά πόλη μπορείτε να επισκεφθείτε την Πινακοθήκη Λευτέρη Κανακάκι, που λειτουργεί όλον τον χρόνο και φιλοξενεί έργα γνωστών σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων. Ξεχωριστή αναφορά αρμόζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου, το οποίο στεγάζεται στις παλιές τουρκικές φυλακές, απέναντι από τη Φορτέτζα. Στις προθήκες του θα θαυμάσετε ευρήματα από ανασκαφές που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές του νομού, καθώς και μια αξιόλογη συλλογή νομισμάτων, πολλά κοσμήματα και ειδώλια διαφόρων εποχών.Κύρια κατηγορία: Μηνιαία θέματα
Υποκατηγορία: Ταξίδια

grafeio-typou.gr © 2012-2013